Masuri impotriva pestei porcine africane si a altor boli infecto-contagioase

259

Posturile de inspecție la frontieră se vor organiza și vor funcționa în structura direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, a decis Guvernul, în ședința de astăzi. Se urmărește astfel, asigurarea unei reacţii prompte în situaţii cu risc epidemiologic ridicat, cum este pesta porcină africană, precum și eficientizarea controalelor efectuate cu privire la produsele de origine animală importate.

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri pentru organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea eliminării riscurilor asupra sănătății animalelor și siguranței alimentelor, având în vedere contextul epidemiologic actual. În imediata apropiere a României evoluează boli infecto-contagioase majore, precum pesta porcină africană, boala limbii albastre, dermatoza nodulară bovină, care reprezintă un pericol pentru starea de sănătate a efectivelor de animale din țara noastră și pot produce pagube economice semnificative.

Modificările introduse prin OUG aprobată astăzi vizează gestionarea cu responsabilitatea a acțiunilor de prevenire a introducerii pestei porcine africane pe teritoriul național, cu impact deosebit de grav asupra industriei alimentare. De asemenea, organizarea posturilor de inspecție de frontieră în structura direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene contribuie la eficientizarea activității de preluare, transport și distrugere a produselor de origine animală și non-animală.

Potrivit actului normativ, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene preiau de la ANSVA activitatea punctelor de inspecție de frontieră, personalul aferent acestora, patrimoniul posturilor de inspecție de frontieră stabilit pe baza situațiilor financiare și se subrogă în toate drepturile și obligațiile ce decurg din raporturile juridice ale instituției cu terți legate de domeniul de activitate al inspectorilor de frontieră în care ANSVSA este parte.

O altă măsură prevede înființarea unei singure categorii de circumscripții, respectiv circumscripțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, prin reorganizarea circumscripțiilor sanitar-veterinare zonale și a circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din structura direcţiilor sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene. Noua structură preia atribuțiile, posturile și personalul acestora.

Prin constituirea circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se va asigura implementarea imediată a recomandărilor Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară-DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, care vizează organizarea și funcționarea unui nou sistem de control în domeniul producției primare a produselor de origine animală, coroborat cu numărul mare și specificitatea diversă a operatorilor din domeniu.

Totodată, având în vedere importanța cercetării în identificarea de soluții în domeniu, ordonanța de urgență stabilește atribuţii ale ANSVSA referitoare la coordonarea şi finanţarea activităţilor de cercetare-dezvoltare în sistemul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, ANSVSA va elabora programe proprii de cercetare-dezvoltare sectoriale și va iniţia, gestiona şi participa la programe naţionale şi internaţionale de cercetare-dezvoltare, pentru o abordare integrată și fundamentată științific a activității specifice.

De asemenea, se completează atribuțiile ANSVSA cu privire la elaborarea, negocierea şi semnarea de documente tehnice bilaterale în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor încheiate la nivel departamental sau tratate internaţionale, în domeniile de competenţă ale Autorității, în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele, pentru simplificarea formalităților și accelerarea procedurilor necesare demarării exporturilor de animale și produse alimentare.

O altă noutate constă în introducerea celei de-a treia funcții de vicepreședinte – subsecretar de stat în conducerea ANSVSA, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a sistemului de control oficial sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel, se consolidează capacitatea instituției de a preveni si neutraliza amenințările globale asociate lanţului alimentar, cu scopul de a proteja sănătatea publică.