1 octombrie 2018 – Ziua Mondiala a Contraceptiei

893

România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de copii născuţi de mame cu vârste sub 15 ani, reprezentând o treime dintre toate cazurile Uniunii Europene (676 născuți vii din 2000), conform unui comunicat al Societăţii de Educaţie contraceptivă şi sexuală.

Fenomenul copiilor cu copii este unul social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

TEMA campaniei, care se deruleaza in perioada 26 septembrie – 16 octombrie 2018, este de informare şi de creştere a interesului populaţiei generale, mai ales al adolescenților şi tinerilor, cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, cunoaşterea tuturor opţiunilor, avantajelor, dezavantajelor, efectelor secundare, pentru prevenirea sarcinilor nedorite și a consecințelor acestora.

SLOGANUL campaniei: Viata ta este responsabilitatea ta!

MESAJELE campaniei:
-Contracepția protejează fertilitatea. Fiecare fată/femeie de vârstă reproductivă decide dacă și când devine însărcinată, PENTRU A AVEA sarcini sănătoase.
-EXISTA multe metode contraceptive. Cel mai bun mod de a alege metoda potrivită este de a consulta un specialist.
-Conștientizarea contracepției și sănătății sexuale permit evitarea apariției sarcinilorneplanificate, avorturilor și a bolilor transmise sexual.
-Tinerii, inclusiv adolescenții, pot învăța despre toate opțiunile contraceptive disponibile, prin activități educaționale legate de educația sexuală și planificare familială.